miercuri, 17 septembrie 2008

Alfabetul dupa Milan Kundera


AVENTURA

Un mod de a imbratisa lumea.

ADEVAR

A trai in adevar, a nu minti pe nimeni, nici pe sine, e posibil doar cu conditia de a trai fara public.

BARBATI

Barbatii care alearga dupa multe femei pot fi impartiti, cu usurinta, in doua categorii. Unii cauta la toate femeile propriul lor vis- ideea lor subiectiva despre femei. Ceilalti sunt manati de dorinta de a pune stapanire pe infinita diversitate a lumii feminine obiective.

DRAGOSTEA

Dragostea nu se manifesta prin dorinta barbatului de a face dragoste ( aceasta dorinta se manifesta la un numar nesfarsit de femei), ci prin dorinta somnului in doi (dorinta ce se refera la o singura femeie).

FEMEI

Femeia urata spera sa castige ceva prin stralucirea prietenei mai frumoase; la randul ei, prietena frumoasa spera ca stralucirea ei sa se rasfranga mai puternic pe fundalul prietenei urate.

FIDELITATE

Fidelitatea e cea dintai dintre toate virtutiile; fidelitatea confera unitate vietii noastre, care altfel, s-ar risipi in mii de impresii efemere.

IUBIRI

Iubirile sunt ca imperiile: daca piere ideea pe care au fost intemeiate, pier si ele o data cu ea.

MISOGIN

Misoginul nu dispretuieste femeile. Misoginul detesta feminitatea.

OPTIMISM

Optimismul este opiumul omenirii.

PRIETENI

Prietenii sunt oglinda, memoria noastra; nu le cerem decat sa stearga din cand in cand aceasta oglinda, ca sa ne putem privi in ea.

TINERETE

Omul are marele avantaj de a nu se mai reintalni cu el insusi intr-o editie mai tanara; mi-e teama ca intr-o asemenea situatie m-as detesta, mi-as deveni antipatic.

TRADARE

Tradarea inseamna sa iesi din rand si sa pleci in necunoscut.

Un comentariu:

Alexander Cosmin spunea...

:) prieteni sunt ca o oglinda..